sâmbătă, 27 aprilie 2013

Nu accepta santajul sentimental!

Santajul sentimental este o forma de manipulare puternica, prin care persoanele apropiate noua ne ameninta, direct sau indirect, ca se vor supara si ne vor pedepsi daca nu facem ceea ce doresc ele.

Acest gen de santaj contine in interiorul sau o amenintare de genul: daca nu faci ce zic eu, voi pleca, te voi parasi, o sa mi se faca rau, cine stie ce se va intampla etc.

Santajistii de acest fel sunt de obicei persoane din anturajul nostru (prietenii nostri apropiati, partenerii, membrii familiei cu care am avut initial o relatie buna) care ne fac sa ne simtim obligati sa le indeplinim dorintele, vinovati daca ii refuzam sau sa ne fie teama ca ne vor parasi, daca nu-i ascultam.

Daca raspunzi "da" la cel putin una din intrebarile de mai jos, inseamna ca esti victima unui santaj sentimental:
  •  Cei din jurul tau te ameninta ca iti vor face greutati daca nu le indeplinesti dorintele?
  •  Apropiatii tai vor in permanenta din ce in ce mai mult de la tine, indiferent de cat de mult le oferi, sau presupun cu regularitate ca vei ceda in fata presiunilor lor?
  •  Partenerul te ameninta permanent ca va pune capat relatiei sau iti da de inteles ca intra in depresie daca nu faci ce vrea el?
  •  Partenera(ul) ignora cu regularitate sentimentele si dorintele tale sau te eticheteaza frecvent drept egoist(a), lacom(a), lipsit(a) de sensibilitate daca nu cedezi in fata ei/lui?
  •  Iti face promisiuni nechibzuite pe care de obicei nu le respecta?
  •  Te aproba atunci cand cedezi, dar te dezaproba cand nu o faci?


Daca te regasesti in situatiile descrise mai sus, este necesar sa intelegi procesul: persoanele care te santajeaza sentimental se comporta in aparenta cu multa afectiune, te manipuleaza si te determina sa simti confuzie, dezorientare si iritare, iar in final sa iti pierzi increderea in tine si in propriile tale perceptii.

Avand in vedere ca pentru a exista santaj sentimental este nevoie de doi oameni, a venit timpul sa recunosti care este rolul jucat de tine in aceasta situatie.


Fiecare dintre noi intra intr-o relatie cu punctele sale slabe: regrete, nesiguranta, temeri, iritari acumulate, suparari si nu putem fi santajati sentimental decat daca ii lasam pe cei apropiati sa afle care sunt punctele noastre sensibile si sa inteleaga ca vom reactiona prompt daca vor apasa pe "butoanele" in cauza.

Este important sa ne amintim ca, cedand de fiecare data in fata celor apropiati, le aratam cum sa ne santajeze in continuare, ii incurajam si le comunicam ca pot repeta santajul si in viitor. Daca nu facem efortul de a stopa santajul sentimental, ajungem sa punem in pericol relatiile noastre cele mai importante si intregul nostru respect de sine.

Trebuie sa invatam ca nimic nu se va schimba in viata noastra daca nu ne schimbam propriul comportament, ca a-l ruga pe cel de langa noi sa se schimbe nu are niciun efect si ca singura solutie este ca noi sa actionam.

Iata care sunt strategiile cele mai eficiente prin care poti stopa santajul sentimental:

1. Comunicarea non-defensiva: nu incerca sa-l schimbi pe cel de langa tine, ci schimba scenariul si raspunde presiunii lui cu urmatorul gen de fraza: "Imi pare rau ca esti suparat", "Inteleg ca tu vezi lucrurile in acest fel", "Este interesant", "Intr-adevar", "Hai sa vorbim cand vei fi mai calm", "Ai perfecta dreptate".

2.
Incearca sa-l transformi pe cel care te santajeaza intr-un aliat: deplaseaza conversatia si cere-i ajutorul in rezolvarea problemelor tale, zicandu-i, de exemplu: "Ma intreb daca m-ai putea ajuta sa gasesc o modalitate de rezolvare a situatiei".

3. Utilizeaza trocul pentru a permite fiecaruia dintre voi sa primeasca ce doreste, fara a se simti vinovat sau atacat; cu alte cuvinte, accepta sa faci schimbari in comportamentul tau si, in schimb, cere-i partenerului sa-si schimbe modul in care te trateaza (eu iti dau daca si tu imi dai ceva in schimb).

4. Utilizeaza umorul pentru a-i arata celuilalt cum vezi tu comportamentul lui; va ajuta pe amandoi sa va relaxati si sa va aduceti aminte ce bine va intelegeati inainte. 


sursa:  www.eva.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E unul pur personal. E plăcerea de a publica fără restricţii.

Cârciumile Sucevei

 De la Hanul „Langer” şi „Craiul Negru”, la bufetul din cimitirul armenesc Hanul Langer Dacă în anul 1871 Suceava avea, aşa c...