vineri, 12 aprilie 2013

Tu eşti fericit(ă)?


12/04/2013

Te-ai gândit vreodată să te întrebi ce te face fericit/fericită? Încearcă să răspunzi, apoi citeşte mai departe. Te-am pus în dificultate? Dacă ţi-a fost greu să răspunzi, gândeşte-te serios la ce te-a împiedicat să dai un răspuns ferm. La vârsta adultă, ar fi de dorit să ne fie destul de clar ce ne face fericiţi, pentru că această stare de fericire este una pe care, fără îndoială, o putem trăi. Zilnic chiar!

Fericirea a fost definită în multe feluri. Fericirea nu este legată de destin, aşa cum aud adesea. Mai mult de jumătate de secol, oamenii de ştiintă au studiat bolile mintale şi emoţiile negative. Apoi, fericirea a fost pusă şi ea sub lupă, astfel că putem acum vorbi despre o ştiinţă a fericirii. Este o veste extraordinară! Îţi spun de ce: cu cât învăţăm să fim şi să rămânem fericiţi, cu atât ne adaptăm mai uşor situaţiilor prin care trecem. Poate nu te-am convins încă. Dar dacă ţi-aş spune că starea de fericire constantă creşte speranţa de viaţă cu cel puţin 10 ani? Merită deja atenţie chestiunea aceasta, nu-i aşa?

Ştiinţa fericirii ne arată că 3 sunt elementele care determină fericirea: primul are un aport de 50% şi se referă la factorii genetici. Dacă părinţii tăi sunt optimişti şi fericiţi, este destul de probabil că vei moşteni această genă a fericirii. Circumstanţele vieţii, adică ceea ce ţi se întâmplă, determină gradul de fericire în proporţie de 10% şi reprezintă al doilea aspect. Asupra celor două elemente enumerate anterior e foarte probabil că nu poţi interveni conştient pentru a fi fericit. Dar al treilea, spun eu, este cel mai important: şi anume, acţiunile pe care le facem în mod intenţionat. Acest element determină, într-un procent de 40%, fericirea. Iar ceea ce faci în mod intenţionat pentru a fi fericit are o putere atât de mare, încât poate să-ţi schimbe chiar şi informaţia genetică. La rândul tău, poţi, aşadar, să transmiţi gena fericirii, chiar şi dacă părinţii tăi au fost mai nefericiţi. Prin urmare, dacă vrei să acţionezi pentru a fi fericit, reţine că fericirea este o trăire pozitivă a propriei vieţi. Ca să simţi acest lucru, trebuie să faci pace cu trecutul tău, să înveţi să trăieşti în prezent şi să fii optimist în faţa viitorului.

În articolele următoare îţi voi spune, concret, cum poţi face aceste lucruri. Fericirea este condiţionată de acţiune, iar asta necesită atenţie. Până când îţi voi explica mai pe îndelete, te invit să faci câteva exerciţii. Ele au rolul de a-ţi accentua starea de bine. Nu uita ! Sunt acţiuni pe care trebuie să le faci ÎN MOD INTENŢIONAT! Nu este uşor, ştiu asta. Dar faptul că voinţa şi perseverenţa îţi sunt puse la încercare face parte din acest test.


Primul exerciţiu:
Scrie pe o hârtie 7 acţiuni care îţi fac plăcere. Poate fi orice. Important este să îţi producă plăcere. Străduieşte-te să le faci în următoarele două săptămâni.



Al doilea exerciţiu:
El se referă la o serie de acţiuni pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea. Nu trebuie să-ţi schimbi dieta, dar corectează în ea ceea ce este de corectat. Un mix de fructe băut dimineaţa poate fi foarte revigorant, de exemplu. E doar o idee. Sau fă-ţi controlul medical pe care l-ai amânat de atâta timp. Du-te la sală, iată o altă sugestie. Nu mai găsi scuze să n-o faci.



Ultimul exerciţiu:
Este de dorit să-l faci seara: scrie într-un caiet toate lucrurile pozitive care ţi s-au întâmplat peste zi. Câteva exemple: ţi-a făcut cineva un compliment şi te-ai simţit bine, ai finalizat un proiect cu succes sau te-ai jucat mai mult cu copiii.


Fiecare dintre noi trebuie să descopere singur ce anume îl face să se simtă mai bine. Viziunea altora asupra fericirii nu te ajută la nimic. Cu toţii ne trăim relativ asemănător emoţiile. Dar ceea ce le declanşează sunt lucruri diferite şi adesea unice. Încă ceva: nu este suficient să fii fericit. Trebuie să ŞTII CĂ EŞTI FERICIT. Exerciţiile de mai sus îţi vor fi de folos şi în acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E unul pur personal. E plăcerea de a publica fără restricţii.

Cârciumile Sucevei

 De la Hanul „Langer” şi „Craiul Negru”, la bufetul din cimitirul armenesc Hanul Langer Dacă în anul 1871 Suceava avea, aşa c...