sâmbătă, 15 martie 2014

Cum sa recunoastem un psiholog nepriceput


ilustratie-femeie-pe-canapeaua-terapeutului

Unii psihoterapeuti fac mai mult rau decat bine, dar cum stii care? Revista Psychologies a realizat o ancheta fara inhibitii sau partinire. Un subiect cu raspunsuri subtile si complicate despre secretele din cabinet.


A elimina din start eventualele neintelegeri nu este atat de simplu; a identifica un specialist care nu este in regula, e un lucru dificil, intrucat relatia dintre un terapeut si pacientul sau e subiectiva. Multora nu le place un psiholog anume, desi el a fost recomandat calduros de un bun prieten. Daca un client este frustrat de linistea terapeutului, altul ar putea gasi intruzive recomandarile si atitudinea acestuia.
A-l gasi pe cel bun inseamna, inainte de toate, a-l gasi pe cel cu care te simti bine. Dar reciprocitatea are si ea limitele sale. Apoi, a-ti numi terapeutul „nul“ poate fi un pretext in calea progresului ori ascunderea unor probleme dureroase sub pres. Caci orice terapie implica un risc: incredintarea sufletului, intimitatii, fantasmelor, sexualitatii unei persoane necunoscute.
Este greu de evitat sa revedem comportamente care ne-au adus suferinta, iar a nu vorbi despre ele ar garanta o oarecare siguranta sau falsa liniste. Rezistenta la terapie este parte integranta a demersului terapeutic. Momentele de furie, deceptie, sentimentul de regres, cel in care te simti ranit, toate aceste manifestari negative sunt ocazia de a merge mai departe. Ele reprezinta instrumentul de munca al psihologului, care stie ca acestea nu-i sunt direct destinate.
Asadar, avem nevoie de vigilenta in ceea ce priveste mecanismele noastre de aparare si interpretarile negative. Foarte puternice, aceste rezistente ii impiedica pe multi sa isi rezolve problemele, sa se lanseze in procesul de analiza interioara. Lumea psihologilor nu este scutita, nici ea, de oi negre. Si cand stim puterea pe care le-o incredintam terapeutilor, meritam sa fim pe maini bune.
Ramane de vazut cat de constient este psihologul de aceasta putere, daca stie sa o foloseasca in scop pozitiv si mai ales sa nu abuzeze de ea. Nu trebuie sa uitam ca, in afara profesiei de psihiatru si psiholog, atestata printr-o diploma, practicarea psihoterapiei presupune formari indelungate, atestate de Colegiul Psihologilor din Romania, dar multi, dornici de castiguri materiale, ocolesc calea clasica si se autointituleaza „psihoterapeuti“, fara sa fi parcurs etapele necesare ale acestei meserii.

Nerespectarea cadrului etic
Un terapeut incompetent are deseori tendinta sa iasa din cadrul etic. Psihologii trebuie sa respecte un cod deontologic, ce presupune secretul profesional si interdictia de a avea relatii sexuale cu clientul. Notiunile de timp, loc si stabilirea tarifului joaca, si ele, un rol important. Sedintele se desfasoara intr-un cabinet, nu undeva in exterior, si cu atat mai putin la pacient acasa. Se lucreaza pe baza de programare, intr-un interval de timp stabilit clar dinainte, ce nu trebuie sa fie mai mic de treizeci de minute si sa nu depaseasca o ora.
Costul unei sedinte este, in medie, 100 de lei, dar poate varia in functie de competentele terapeutului, a vechimii sale in domeniu, daca este profesor universitar sau nu etc. Singurul serviciu platit este cel al terapiei, nimic altceva. Psihologul nu iti este prieten si nici nu trebuie sa devina unul. Asadar, nu ai niciun motiv sa-l suni si sa il inviti amical la restaurant, la cafea, la ziua ta ori intr-un weekend la mare sau la munte, cu prietenii.
Atitudinile neobisnuite, detaliile care ies din conventional, sunt suspecte: vestimentatii evocand un anumit univers sectar, practici ezoterice, invitatii de a te aseza pe podea… Fiecare cabinet are, de regula, acelasi cadru – canapea, fotolii, o masa, poate si un birou. Modul de abordare a terapiei poate diferi in functie de scoala, de curent, fiindca se folosesc tehnici diferite, de aceea este important sa te documentezi inainte asupra tipului de psihoterapie pe care il alegi. Psihoterapia cognitiv-comportamentala va fi cu totul altceva decat psihanaliza.

Nu vrea sa iti raspunda la intrebari
Dupa ce te-ai informat asupra tipului de terapie ales, la intalnirea cu specialistul poti sa ii pui intrebari despre profesia sa: specializare, studii, daca este sau nu afiliat unei organizatii locale, europene sau internationale. Un psiholog care refuza sa dea asemenea detalii sigur va ridica semne de intrebare. Cum, practic, fiecare cabinet de psihoterapie are si site, este posibil ca raspunsul la toate aceste intrebari sa il gasesti acolo, ba, mai mult, in cabinet ori in sala de asteptare sa vezi pe pereti inramate frumos diplomele aferente.
In cadrul primei intalniri, intereseaza-te despre – ori stabiliti – aspectele practice, cum ar fi: ritmul sedintelor, durata acestora, costul lor. Pentru ca multe cabinete sunt aglomerate, iar politica programarilor este stricta, discutati si despre situatia sedintelor anulate: cu cat timp inainte poti anunta reprogramarea, daca anulezi in ziua in care ai terapia trebuie sa platesti costul acesteia etc.?

Nu iti inspira incredere
Pentru ca iti vei pune pe tava trecutul, prezentul, frustrarile, temerile si te vei arata in toata maretia vulnerabilitatii tale, increderea este un element-cheie, esential pentru buna desfasurare a procesului terapeutic. Unele persoane prefera sa incerce doi-trei terapeuti, din care sa aleaga unul singur, sau sa mearga o vreme la o singura persoana, sa vada daca se adapteaza.
Indiferent cum vrei sa procedezi, un lucru este clar: nu trebuie sa ai vreun sentiment de vinovatie daca doresti sa schimbi terapeutul. Cel mai mare rau pe care ti-l poti face este sa alegi o persoana nepotrivita dintr-un sentiment de obligatie! Iar asta se aplica cu atat mai mult cand vine vorba de psihoterapie. Psihoterapeutii buni nu se vor supara si nu se vor simti jigniti, fiindca si pentru ei primeaza binele clientului.
In alegerea terapeutului, de regula, prima impresie este definitorie. Iar prima sedinta ar trebui sa iti lase o stare de bine, sa simti ca cineva te asculta cu adevarat si vrea sa te ajute. Incaperea, primirea, disponibilitatea, punctualitatea si chiar aspectul fizic al psihologului sunt factori care te determina sa ai incredere in el. Daca eziti intre etichetele „bun“si „nepotrivit“, vorbeste-i despre asta in cadrul primei intalniri sau mai tarziu, de-a lungul terapiei. Un bun terapeut iti va intelege indoielile si iti va restabili increderea, cel cu adevarat nepotrivit va incerca sa iti imprime un sentiment de vinovatie. Deci, lucrurile se vor lamuri imediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E unul pur personal. E plăcerea de a publica fără restricţii.

Cârciumile Sucevei

 De la Hanul „Langer” şi „Craiul Negru”, la bufetul din cimitirul armenesc Hanul Langer Dacă în anul 1871 Suceava avea, aşa c...