vineri, 7 martie 2014

Florian Colceag: In Romania, exista oameni care pot schimba fata istoriei

"Nici nu va inchipuiti cati oameni de o calitate absolut exceptionala, de o competenta absolut exceptionala, inca mai exista in Romania. Si care au bun simt, care au patriotism, care au viata si energie in ei ca sa faca lucruri nemaipomenite", ne-a declarat profesorul Florian Colceag.
"Noi nu suntem neamul ala de oportunisti pusi pe jaf pe care il vedem la televiziuni. (...) De fapt, noi suntem altfel", s-a mai aratat convins presedintele IRSCA Gifted Education.

Ce inseamna a fi roman pentru matematicianul expert in educatie care se ocupa de doua decenii de copiii supradotati din Romania cititi in interviul care urmeaza.

Sunteti mandru ca sunteti roman, domnule Colceag?

E o intrebare foarte complicata. Nu complexa, ci foarte complicata. Pentru ca noi de numele de roman atasam si bune si rele, un evantai foarte larg...

Ar trebui mai degraba sa reluam intrebarea sub forma daca suntem mandri de felul in care suntem oameni sau daca suntem mandri de felul in care noi reprezentam ideea de roman.

Daca suntem multumiti de noi insine in privinta modului in care facem ceva pentru Romania si daca a fi roman inseamna ceva de valoare sau e doar o eticheta.

Eu ii apreciez in primul rand pe cei care invata sa fie oameni, pentru ca ma uit la conationalii nostri: exista un evantai formidabil de larg, de la sfinti la hoti, de la genii la tampiti, de la tot ce vrei la tot ce vrei. Nu este o omogenitate de niciun fel.

Parerea mea e ca trebuie sa luam numitorul comun si sa vedem in primul rand cum ar trebui sa fim noi ca oameni, ca persoane individuale, apoi ca familie, ca parinti, apoi ca cetateni ai unei tari si ai unei culturi. Si apoi sa ne definim un pic spatiul valoric pentru a putea avea si de ce sa fim sau sa nu fim mandri.

Din aceasta perspectiva, credeti ca Romania a evoluat sau a involuat in ultimii ani?

Depinde unde te uiti. Sunt zone care au involuat extrem de mult, altele care au evoluat extrem de mult. Sunt zone bune care au evoluat si zone rele care au evoluat.

De exemplu, am evoluat in anumite zone ale tarii in ceea ce priveste solidaritatea cetatenilor pentru rezolvarea problemelor pe care le au generate de criza. Treaba asta se vede. Exista oameni care coopereaza mai mult intre ei, care rezolva impreuna problemele. Dar asta se intampla, in general, tot in zone in care exista astfel de traditii.

Am evoluat in ingeniozitate in multe directii. Dar am evoluat si in foarte multe zone rele.

Numarul copiilor romani supradotati este dublu fata de media europeana

Despre reforma si performanta in educatie, cu doi dascali de aur (I)

Puteti sa ne dati numele unui roman mai putin cunoscut, in mod nedrept, de care tinerii nu au auzit si pe care sa il caute pe Google si sa spuna apoi ca sunt mandri ca sunt conationali cu el?

Sigur ca da! Sunt foarte multe astfel de nume. Pentru ca eu lucrez cu oameni de foarte, foarte buna calitate si care pot schimba fata istoriei in bine, daca au posibilitatea.

Va dau doar un singur nume, aproape luat la intamplare din toti cei care sunt colaboratorii mei de aproape zi cu zi. Sa spunem, domnul Eugen Pavel, care este inventatorul DVD-ului tridimensional, care poate revolutiona industria IT. El este inventatorul mai multor solutii tehnice, care sunt unice la nivel mondial, si pe baza carora noi am putea sa ne cream o industrie care sa aiba si succes pe piete.

Si altii, pe care ii stiu, domnul Gheorghe Bordeianu, de exemplu, care este un om admirabil, care ar putea reface industria romaneasca astfel incat noi sa avem locul intai pe pietele mondiale, nu ultimul loc din coada.

Eu v-am dat doar inventatori, dar sunt si in alte directii. Va dau oameni de cultura, va dau... Nici nu va inchipuiti cati oameni de o calitate absolut exceptionala, de o competenta absolut exceptionala, inca mai exista in Romania, si care au bun simt, care au patriotism, care au viata si energie in ei ca sa faca lucruri nemaipomenite.

Noi nu suntem neamul ala de oportunisti pusi pe jaf pe care il vedem la televiziuni. Faptul ca televiziunile ii promoveaza pe acestia e una dintre problemele noastre contemporane grave, dar, de fapt, noi suntem altfel.

Pentru dumneavoastra, care este cel mai important moment din istoria Romaniei?

Cel mai important moment din istoria Romaniei inca nu a aparut. Cel mai important moment din istoria Romaniei va fi acela cand oamenii vor renunta sa mai fie in halul asta de egoisti, de oportunisti si de doritori de castiguri usoare si se vor apuca sa lucreze pentru binele tarii.

Cat de departe credeti ca suntem de acel moment?

Depinde de intensitatea crizei. Daca ne va calca in picioare ca un buldozer si va stoarce din noi orice urma de speranta, atunci, parerea mea este ca lectia asta de istorie pe care ne-o dau crizele actuale va face ca poporul asta sa scoata capul din pamant sau de unde e in momentul actual, sa isi indrepte spatele, sa porneasca cu curaj si demnitate, si sa o ia de la zero.


SURSA: internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E unul pur personal. E plăcerea de a publica fără restricţii.

Cârciumile Sucevei

 De la Hanul „Langer” şi „Craiul Negru”, la bufetul din cimitirul armenesc Hanul Langer Dacă în anul 1871 Suceava avea, aşa c...