joi, 10 aprilie 2014

Vreti sa aveti o minte clara si la batranete?

Exista metode de a va menține creierul tânăr. Din păcate, mintea mai buna nu se poate obține odată cu vârsta, ci din contra, pierdem din ea cu fiecare an ce trece. Cercetătorii au aflat însă ca exista diverse metode prin care putem opri declinul mintii. 

Iată câteva dintre acestea:

Dansați. “Puţine activități stimulează creierul asa de bine ca dansul!", spune doctorul Daniel Amen, autorul cărții “O minte minunata la orice vârstă". “Dansul necesita totul, de la coordonare si organizare, la planificare si judecata", a mai scris acesta.
Același lucru este valabil si pentru artele martiale. Ambele cer poziționarea diferitelor părți ale corpului simultan și în sincron.
 
Mergeți la fitness. Sportul creează celule noi într-o zona a creierului vitala memoriei. Cercetătorii de la Universitatea Columbia au măsurat volumul sângelui din creierul adulților care merg la sala de patru ori pe săptămâna, timp de patru luni și au descoperit ca toată aceasta activitate duce la producerea mai multor neuroni.

Fiți activi. Nu deveniți leneși, pentru ca dăunează grav sănătății. Implicați-vă tot timpul în diverse activități, pentru a va menține mintea alerta.

Hidratați-vă mintea. Un studiu al Universității South Florida din 2006 a arătat ca oamenii care beau trei sau mai multe pahare de suc proaspăt pe săptămână aveau cu 76% mai puține șanse sa se îmbolnăvească de Alzheimer. Cantitatea mare de polyphenoli, antioxidanți găsiți în fructe, protejează creierul de boala.
Opt pahare de apa pe zi sunt si ele extrem de benefice pentru minte, întrucât creierul este 80% apa si dacă nu este hidratat, neuronii nu pot sa funcționeze corect.

Râdeți. Luați-vă o pauza de la problemele cotidiene și râdeți. Citiți bancuri, uitați-vă la filmulețe amuzante. Chiar și anticiparea rasului scade stresul cu 39% pana la 70%! Rasul este extrem de bun si pentru inima.

Dormiți suficient. Somnul este important pentru o stare mentala buna. Memoria se organizează în creier, în timpul somnului. Un studiu al Facultății de Medicina de la Harvard arata ca mintea aduna bucăți separate de informație și le țese împreună în timpul somnului. Doctorii ne sfătuiesc sa dormim fix 7 ore!

Nu va mai uitați la TV. O ora de privit la televizor creste riscul de a capătă Alzheimer cu 1,3%. Asa ca doctorii recomanda sa va relaxați la TV maxim doua ore pe zi. In schimb, ei propun sa citiți cat mai multe cărți.

Folosiți mirodenii. Atunci când gătiți, folosiți cat mai multe mirodenii la mâncare. Rozmarinul, de exemplu, conține acid carnozic, care reduce riscul de atac cerebral cu 40%! Folosiți cu încredere condimentele, mai ales scorțișoara, șofranul, busuiocul, oregano, cimbrul si salvia.

Studiați o limba străină. Nu ezitați sa învățați o limba străină, pentru a evita dementa la bătrânețe. Un studiu al Universității York din Toronto arata ca oamenii în vârstă care vorbesc mai multe limbi străine au o minte mai clara decât ceilalți.

Spalati-va bine pe dinți. O gingie inflamata, sângerândă, poate sugera o problema a sănătății. In plus, toate bacteriile care se strâng în gura ajung în sânge și apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici, și o stare mentala extrem de proasta.

Beți ceai verde. Beți cinci sau mai multe căni de ceai verde pe zi și câștigați cu 20% mai multa sănătate mentală, potrivit unui studiu prezentat în The American Journal of Clinical Nutrition.

sursa: INTERNET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E unul pur personal. E plăcerea de a publica fără restricţii.

Cârciumile Sucevei

 De la Hanul „Langer” şi „Craiul Negru”, la bufetul din cimitirul armenesc Hanul Langer Dacă în anul 1871 Suceava avea, aşa c...