luni, 16 iunie 2014

...lectii de viata importante pe care le poti invata de la un psiholog



... Chiar daca nu-ti place comportamentul unei persoane, poți în continuare sa o accepți și sa o apreciezi
SONY DSC
De obicei nu ne plac anumite persoane deoarece acestea se comporta intr-un anumit fel. Ajungem sa privim aceasta persoana si comportamentul acesteia ca fiind unul si acelasi lucru. Astfel, este destul de dificil sa apreciem un copil care face nazbatii la scoala si care isi bate colegii. Atunci cand o persoana are un comportament cu care noi nu suntem de acord, ajungem sa nu ne placa acea persoana in general. Totusi, majoritatea terapeutilor pot aprecia si simpatiza o persoana indiferent care este comportamentul pe care aceasta persoana il afiseaza. Acest lucru se bazeaza pe intelegerea si diferenta pe care o fac acestia dintre persoana respectiva si comportamentul acesteia. Intr-un context terapeutic, aceasta apreciere este necesara si construieste fundatia inceperii terapiei.
Implementarea acestui nou mod de a gandi va fi dificil. Valoarea acestuia se va face simtita in momentele in care vei observa ca nu te mai superi si nu te mai enervezi atat de usor pe celelate persoane din jurul tau. De asemenea, o sa-ti fie mult mai usor sa le atragi atentia celor din jurul tau si cei din jurul tau iti vor accepta cu o mult mai mare usurinta criticile. Persoana respectiva, atunci cand simte este in continuare acceptata, in ciuda criticilor, va fi mult mai receptiva fata de ceea ce ai de spus.

... Nu vei ști niciodată ceea ce este bine pentru o alta persoana
 
04
“Ar fi mult mai bine dacă l-ar părăsi.”, “Ar fi bine sa renunțe la obiceiul sau de a fuma.” , “Ar fi fost mult mai bine dacă ar fi stat la vechiul sau loc de munca.”
Iți suna cunoscute aceste propoziții? Probabil ca da! Majoritatea dintre noi avem impresia ca știm mult mai bine ceea ce este bine pentru cei din jurul nostru . Avem impresia ca putem judeca persoana respectiva doar pentru ca-i putem observa situatia acesteia dintr-un punct de vedere exterior.
Majoritatea terapeuților îmbrățișează o atitudine denumita “Neutralitate fata de schimbare”. La fel cum spune si numele, aceasta descrie ideea de baza potrivit căreia, tu, ca terapeut, ai o atitudine neutra fata de schimbare.  Majoritatea terapeuților pleacă de la premiza ca nu sunt ei cei care ar trebui sa stie ceea ce este cel mai benefic pentru pacienții lor. Desigur, aceștia au ipoteze si idei cu privire la aspectele care ar putea contribui la o îmbunătățire, dar tot timpul isi spun in sinea lor ca nu cunosc aceste lucruri cu siguranța. Acestia tot timpul isi privesc pacienții ca fiind experții vieții lor, aceștia aflandu-se in viata lor doar pentru a le oferi un sprijin.
Acest tip de gandire le permite acestora sa accepte toate tipurile de comportament. Acestia nu simt nevoia sa impinga persoana respectiva catre un anumit tip de comportament care este perceput ca fiind “bun”.
Implementarea acestui mod de gandire in viata de zi cu zi poate lua o povara uriasa de umerii tai. Adesea, foarte multi dintre noi simtim o responsabilitate de a-i ajuta pe cei din jurul nostru sa se schimbe. Intelegand faptul ca nu vei cunoaste niciodata ceea ce este cel mai bine pentru o persoana, te vei putea relaxa si vei putea accepta momentul prezent asa cum este el. Uneori, este necesar sa faci greseli si sa treci prin experiente negative pentru a te dezvolta si pentru a-ti dezvolta intelepciunea.

... Fiecare solutie a fost o problema
 
03
Atunci când ne confruntam cu o situație jenanta, încercăm sa găsim o cale de scăpare cat mai repede cu putința. Cu toate acestea, de foarte multe ori nu putem evita problemele. Atunci când șeful tău te intimidează, este destul de dificil sa eviți aceasta situație deoarece găsirea unui nou loc de munca implica un grad de efort din partea ta. Astfel, în loc sa cauți o cale de scăpare din situația respectiva, vei încerca sa găsești o modalitate de a-i face fata. Vei munci atât de mult si vei da totul pentru firma respectiva în asa fel încât sa nu existe necesitatea ca acesta sa interacționeze cu tine sau te vei “îmbolnăvi” în încercarea de a-l evita. Pentru moment ai descoperit o soluție excelenta prin care poti face fata acestei probleme, dar atunci când șeful tău va demisiona și vei avea un alt șef, de data aceasta amabil și prietenos, munca în exces și “concediul medical” nu o sa mai fie necesare. Astfel, comportamentul pe care l-ai privit ca fiind o soluție în cazul situațiilor anterioare acum se transforma într-unul problematic. Tiparele comportamentale nu mai sunt la zi.
In acest moment majoritatea dintre noi avem tendința sa ne enervam pe noi înșine, deoarece nu ne putem înțelege comportamentul acesta care pare atât de irațional.  Comportamentul tău nu este irațional, ci acesta nu este actualizat noilor cerințe. Înțelegând acest lucru, vei putea să-ți accepți comportamentul și sa încerci sa-l schimbi. Acest comportament a funcționat la un moment dat, dar acum nu folosește nimănui. Acesta este doar un simplu exemplu care te poate ajuta să-ți analizezi și alte obiceiuri comportamentale care te deranjează.

 ... Comportamentele sunt mult mai dependente de context decat de persoana in sine
 
01
 Când cineva actioneaza intr-un anumit fel, avem tendinta sa ne gandim ca aceasta persoan actioneaza in acest fel datorita anumitor caracteristici ale personalitatii sale. Atunci cand seful tau tipa foarte mult ai tendinta sa crezi ca este o fire colerica. In cazul in care unul dintre prietenii tai devine foarte nesigur in jurul anumitor persoane, am putea sa-l etichetam ca fiind nesigur sau timid.  Cu toate acestea, contextul exterior are o influenta mult mai mare asupra comportamentului unei persoane in comparatie cu trasaturile personalitatii sale. De aceea, majoritatea terapeutilor sunt interesati de circumstantele in care o anumita persoana are tendinta sa afiseze anumite comportamente.
Poti implementa acest mod de a privi lucrurile in viata ta de zi cu zi si astfel vei judeca mult mai putin comportamentul celorlalte persoane. In loc sa analizezi comportamentul, vei arunca o privire mai intai circumstantelor in care acest comportament a avut loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E unul pur personal. E plăcerea de a publica fără restricţii.

Cârciumile Sucevei

 De la Hanul „Langer” şi „Craiul Negru”, la bufetul din cimitirul armenesc Hanul Langer Dacă în anul 1871 Suceava avea, aşa c...